aquariumtrends logo 1
Search
Generic filters

FAQ

Inrichten van een aquarium

Wat is er nodig om een aquarium in te richten?

Stappenplan voor het inrichten van een aquarium

Hoe kun je een zoetwateraquarium met aquariumplanten inrichten als je daar nog niet veel ervaring mee hebt? Volg dan dit stappenplan. Hiermee creëer je een prachtig en professioneel ogend gezelschapsaquarium in elk formaat.

Stem planten op grootte, kleur, bladvorm en type plant op elkaar af en laat ze met elkaar contrasteren. Plaats de lagere aquariumplanten in de voorste zone en de hogere planten in de zones verder naar achteren.

Stap 1

Aquariumbodem aanleggen

Op de bodem van een aquarium kun je aquariumplanten plaatsen, maar je wilt natuurlijk ook dat de bodem er mooi en natuurlijk uitziet. Daarom is materiaal voor het aanleggen van een aquariumbodem in diverse kleuren en grofheden verkrijgbaar. Van fijn zand tot grof grind. Bij het kiezen van de bodemsoort hou je ook rekening met de natuurlijke omgeving van jouw vissen. Sommige vissen houden juist van zand, maar kunnen daarmee ook stofwolken in je aquarium veroorzaken.

Voor de meeste aquariumplanten heb je een bodem nodig die voedselrijk is. Deze laag komt onder de laag zand of grind. Om het aanleggen van een aquariumbodem makkelijk te maken zijn er ook alles-in-één oplossingen met poreuze korrels. Die korrels voorkomen rotting van de wortels van (zuurstof)planten. Ook trekken de korrels fosfaat naar zich toe wat goed is voor de groei van de wortels en de planten. Als je deze korrels gebruikt hoef je geen zand of grind meer te gebruiken.

Voor een mooie dieptewerking van de aquariumbodem breng je aan de voorzijde van je aquarium een laag van 3 tot 5 cm aan die je naar achteren toe op laat lopen tot zo’n 10 cm dikte.

Stap 2

Aquariumbacteriën toevoegen

Om het water in je aquarium gezond en helder te houden zijn goede aquariumbacteriën onmisbaar. Aquariumbacteriën zetten de vissenpoep en andere organische verontreinigingen namelijk op een biologische manier om in voedingsstoffen voor de aquariumplanten. Hoe mooi is dat?

Zorg er dus bij de opstart van een nieuw aquarium al voor dat je aquariumbacteriën aan het water toevoegt. Dat doe je al 2 tot 3 weken voordat je de vissen in het water uitzet, zodat er een goede balans kan ontstaan.

Stap 3

Aquariumfilter

Een andere manier om vervuiling van het aquariumwater tegen te gaan is het water te zuiveren met een aquariumfilter. Hierbij kun je kiezen uit binnenfilters (die in je aquarium geplaatst worden) of buitenfilters. De keuze is afhankelijk van het soort aquarium, de inhoud van de bak, de inrichting en de visbezetting.

Het aquariumfilter houdt vuildeeltjes tegen, maar door het toevoegen van aquariumbacteriën in het filter wordt ook hier weer op een biologische manier vervuiling omgezet in voedingsstoffen voor de aquariumplanten. Dit wordt ook wel stikstofkringloop genoemd.

Stap 4

Aquariumverlichting

Voor een optimale plantengroei hebben de planten 10 tot 14 uur licht per dag nodig. Het beste is de aquariumverlichting op een tijdklok aan te sluiten voor een vast ritme. Bij een nieuw ingericht aquarium bouw je de verlichtingsduur in de eerste weken van opstart langzaam op.

Er zijn vele soorten aquariumverlichting te koop. Naast de alom bekende tl-verlichting zijn er de laatste jaren ook veel soorten LED-lampen op de markt gebracht. Laat je goed adviseren over de benodigde lichtkleur, sterkte en het aantal lampen voor jouw type aquarium en inrichting.

Alle tips & tricks voor het onderhoud van je aquarium