aquariumtrends logo 1

FAQ

Aquariumonderhoud

Een aquarium onderhouden is niet moeilijk, maar om het water helder, en de vissen gezond te houden moet het toch regelmatig gebeuren. Daarom geven we hier een paar handige tips om je aquarium te onderhouden. Zo kun je er zonder al te veel moeite jarenlang van genieten.

Voeding voor vissen

Aquariumvissen dienen enkele malen per dag gevoerd te worden. Hierbij zijn verschillende soorten voeders beschikbaar variërend van droogvoer, diepvriesvoer en levend voer.

De hoeveelheid mag slechts zoveel zijn als in wat in enkele minuten kan worden opgegeten. Er mag geen voer op de bodem blijven liggen want dit heeft schadelijke gevolgen. Denk bij de aanschaf van het voer ook aan het type vis in het aquarium. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale voeders voor bodembewoners, algeneters en cichliden. Zo wordt elke soort op de juiste manier en met de juiste hoeveelheid gevoerd.

In vakantietijd of bij afwezigheid kan worden gebruik gemaakt van een voederautomaat. Dit is een apparaat waarin voer wordt opgeslagen en door middel van een tijdklok één of meerdere keren per dag wordt gevoerd.

Diepvriesvoeders zijn er in diverse soorten en zijn een aanvulling op het droogvoer. Vaak zijn het blisterverpakkingen met blokjes die in een beetje water ontdooid kunnen worden. Zo zijn er onder andere blisters met artemia, rode-, witte- en zwarte muggenlarven, watervlooien, cyclops en vlees- of vismixen. Echt levend voer is vaak in kleine zakjes verkrijgbaar en geven onze vissen echt het natuurlijke gevoel dat ze moeten jagen achter hun voer.

Plantonderhoud

In een gezond aquarium groeien de aquariumplanten snel en dienen ze wekelijks gesnoeid te worden. Dit is een goed teken en zo zullen de planten de concurrentie met de algen altijd voor blijven, omdat zij de meeste voedingsstoffen, zoals fosfaat en nitraat al opnemen. Bij vele soorten kunnen de afgeknipte stengels weer in de bodem worden geplaatst zodat daar een nieuwe plant gaat groeien. Heb je geen ruimte meer voor nieuwe planten? Knip dan de overgebleven halve stengel net op de bodem af en zet de nieuwe top op die plek. Laat de oude stengel wel in de bodem staan, want anders kan er veel vuil in het water terechtkomen en vertroebelt je aquarium.

Voeding voor aquariumplanten

Al het voer voor aquariumvissen zal door een natuurlijk proces (nitrificatie of stikstofcyclus) worden omgezet in fosfaten en nitraten. Deze zijn weer een belangrijke voedselbron voor de aquariumplanten. Naast deze stoffen hebben de planten nog zogenaamde micro- en macro-elementen nodig voor de voeding, waarvan ijzer en kalium enkele belangrijke zijn. Er zijn vele soorten en merken (vloeibare) plantenvoeding verkrijgbaar met elk hun specifieke samenstelling en functie.

Co2

Een belangrijke voedselbron voor planten is Co2 (koolzuur). Er bestaan systemen om dit koolzuur extra aan het aquariumwater toe te voegen zodat de aquariumplanten nog beter gaan groeien. Vaak zijn dit systemen met gasflessen gevuld met koolzuurgas wat door middel van een diffusor in het water wordt opgelost en door de planten wordt opgenomen.

‘s Nachts dient er geen koolzuur te worden toegevoegd omdat de planten dan niet assimileren. Er bestaan ook vloeibare middelen met een koolstofbron als basis die op een iets andere manier werken en minder kostbaar zijn.

Alle tips & tricks voor het aanleggen van je aquarium